Vi gör ljudmätningar och alla typer av akustikuppdrag.

 

För info eller offert: 
Stockholm: 
070-875 80 33
Malmö:
076-224 21 94
[email protected]

Friends Arena, Arena Gate

Arena Gate - Stockholm

Friends Arena är Sveriges största arena, som även med internationella mått mätt är en stor arena, som kan rymma upp till 65 000 åskådare. Storleken och konstruktionen krävde mycket av ljudet och tekniken som förmedlar det – för att ge den ultimata upplevelsen under konserter, sporttillställningar och andra evenemang.

Detta projekt var ämnat att ge lokalen möjligheten att kunna anpassas efter en mångfald av olika evenemang, men främst musik och sport – så som konserter, ridsports tillställningar, fotbollsmatcher. Med samma gemensamma mål: att förmedla en bra känsla hos besökaren, underhålla varje besökare, skänka god hörbarhet och ge en bra ljudupplevelse.

Lokalen kräver mycket av den audiella tekniken, på grund av arenans storlek krävs kraftiga högtalarsystem. Stor ansträngning och vikt lades samtidigt på att ge lokalen största möjliga dämpning, för att uppnå den bästa ljudbilden som möjligt, och för att ljudet inne i arenan ska förstärkas ytterligare.

Både lokalens storlek och dess ombytlighet komplicerade arbetet med akustiken och lösningarna krävde därför att bli anpassade specifikt till arenan. Efter hela projektets slutförande är Friends Arena en byggnad med mycket god återgivning av alla frekvenser i frekvensregistret. Detta åstadkoms genom att förutsättningarna togs in i räkningen och dimensionerade tekniken och högtalarna efter arenas egna fysiska storlek.

KUND: PEAB

TYP AV UPPDRAG: Akustikkonsultation

PROJEKTSTART: 2010

PROJEKTSLUT: 2013

ÖKAT VÄRDE: Akustikkrav anpassade för särskilda behov

KONTAKTPERSON: Göran Larsson