Frekvensanalys

Frekvensanalys

Frekvensanalys kan utföras i olika typer av rum. Vid frekvensanalys i studio utförs ljudmätning med rosa brus och man mäter ekvivalent ljudnivå i mixposition. Ljudnivån studeras i oktavband eller tersband som bäst efterliknar den mänskliga hörselns upplösning.

Man eftersträvar ett så rakt spektrum som möjligt med en höjning på någon dB under 200 Hz. Utifrån resultatet kan sedan åtgärdsförslag utarbetas för att klangbalansen skall bli så bra och jämn som möjligt i mixposition.

Sedan en tid tillbaka har vi även tillgång till att mäta rumsakustik med programmet Wave-capture. Det ger en otrolig mängd information för den intresserade. Dessa mätningar utförs med högklassig Brüel & Kjaer mikrofon.

Akustikmiljö kan även utföra ljudisoleringsmätningar på flytande konstruktioner eller s.k. rum i rum. En ljudintensitetsmätning kan finna rätt på exakt var i konstruktionen ljudläckage förekommer.

Har du frågor eller vill du beställa mätning kontakta oss.

Replokal

Akustik för replokal

Akustik och rumsdämpning för replokal

Replokaler är sällan byggda som enskilda lokaler utan är oftast ett flertal lokaler som ligger intill varandra. I replokaler förekommer extremt höga nivåer men även tystnad. För att koncentrera sig på den egna musiken och inte störa sig av andra får det inte förekomma någon överhörning mellan lokalerna. Även om den ena lokalen spelar med högsta ljudnivå och den intilliggande lokalen är mer eller mindre tyst får den tysta lokalen inte störas.

När man koncentrerar sig på den egna musiken blir det nästan omöjligt att spela om man samtidigt ska lyssna till en helt annan musik.  I synnerhet är basrytmen extra störande och dessutom genomträngande. 

För att undvika detta krävs tunga styva väggar med stor luftspalt samt att man har en flytande konstruktion som har försumbar kontakt med husets stomme. Ventilation och rör för eldragningar måste utföras så att dessa absolut inte kan överföra något ljud.

Hög lågfrekvensabsorption i form av effektiva basfällor ger hög tydlighet. Ingen lågfrekvensabsorption ger mycket hög maskeringseffekt och hög ljudnivå. Detta senare ger upphov till något man kallar garagepop vilket i sin tur kan ge god spelglädje och är inte lika kritiskt på att avslöja dåliga musikkunskaper.

En lokal med hög basdämpning är väldigt avslöjande och kan sänka självförtroendet. Klangmässigt är det dock svårt att höra detaljer och att särskilja de olika instrument eftersom allt har en tendens att bli en enda gröt.

Isobås

Akustik för isobås

akustik musikstudio

Isobås förekommer ofta i musikstudios och har som syfte att isolera musiker eller instrument som avviker starkt i ljudstyrka. Syftet är att ljudet från dessa musiker inte ska dominera ljudbilden. Samtidigt är kravet på god visuell kontakt med andra musiker mycket stort.

Ett isobås är en väldigt liten inspelningsstudio för 1 eller högst 2 personer som är belägen inne i en större studio. Anledningen är att man vill kunna göra en inspelning från båda lokalerna samtidigt utan att få överhörning mellan dessa. Viktigt är emellertid den visuella kontakten mellan de 2 lokalerna.  

Ett isobås kan till exempel användas för sångpålägg samtidigt som har ett band med hög ljudalstring i den större lokalen. För att få ett samspel i musiken är det viktigt att man har ögonkontakt med varandra samtidigt som den som gör sångpålägget har medhörning via hörlurar eller hörsnäcka.

Man vill inte ha överhörning i sången från orkestern vilket gör att man i den efterföljande mixen kan processa de olika inslagen var för sig. Normalt kräver sång och band olika slag av processning.

Det akustiska utförandet innebär en väldigt dämpad klang i isobåset och i synnerhet är det viktigt att undvika alla resonanser som ger en burkig klang.

Ljudisoleringen bör vara medelgod för att undvika läckage.

Högtalarsystem

Högtalarsystem

Högtalarsystem används där de akustiska förhållandena eller omgivningen i övrigt är sådana att den enskilda rösten eller musikinstrumenten i sig inte ger tillräcklig nivå för god uppfattbarhet. Det kan alltså bero på en dålig akustisk lokal eller en hög bakgrundsnivå att man vill använda sig av högtalare.

Ett högtalarsystem kan bestå av endast en högtalare eller hundratals, beroende på typ av användning. Man försöker ofta lösa dålig hörbarhet med fler högtalare, vilket oftast leder till ännu sämre hörbarhet.

Det som är viktigt utöver att anpassa lokalen eller omgivningen akustiskt så långt det är möjligt är att välja högtalarplacering, utstrålningsriktning och riktningsegenskaper. Riktningsegenskaperna är av största vikt och i synnerhet hur dessa varierar med frekvensen.

En korrekt dimensionering av ett högtalarsystem medger så gott som alltid att man kan uppnå god hörbarhet även i akustiskt svåra lokaler. Projektering av ett sådant system är en komplicerad sak som få personer klarar av på egen hand.

Vi kan hjälpa till med såväl ett upphandlingsunderlag som en detaljprojektering för direkt installation.

Inspelningsstudio

akustik för inspelningsstudio

Projektering

Ritning och projektering av studio, mixerrum och isobox där ljud och akustik är avgörande för verksamheten kräver noggrann planering. Även en liten, enkel studio kostar pengar och det är därför viktigt att planera noga när man ljudisolerar och väljer bland absorbenter och diffusorer. För ett bra resultat är det viktigt att man gör rätt från början men vi erbjuder också konsultation för befintliga verksamheter som upplever problem eller är i behov av förbättring.

Projektering av en studio kan börja med konsultation då vi gör ett besök i lokalen för att utreda förutsättningarna som finns och tar reda på vilka önskemål och krav som finns på studion som ska byggas. Därefter utförs fullständig projektering med ritningar och bygghandlingar.

 


Akustik i inspelningsstudio och inspelningsrum

Ljudisolering

Ljudisolering avgör hur mycket ljud som tränger ut ur rummet och hur mycket ljud som kommer in utifrån. Bra ljudisolering kräver en tung och tät konstruktion. En vanligmissuppfattning är att olika värmeisoleringsmaterial (mineralull, cellplast, etcetera) är ljudisolerande. Det stämmer inte, däremot behövs dessa material eftersom de är ljudabsorberande.

Ljudnivån vid rep och inspelning av musik ska enligt Folkhälsomyndigheten inte överskrida 100dB(A) ekvivalent ljudnivå eller 115 dB(A) maximal ljudnivå. Den som själv spelar musik vet nog att dessa nivåer kan överskridas, speciellt i basen där nivåerna kan var mycket högre. dB(A) är inte en särskilt bra måttenhet eftersom den tar dålig hänsyn till låga frekvenser. Av denna anledning så fungerar normala ljudisoleringsmätningar och ljudisoleringsvärden dåligt när man talar
om musikrum. Det krävs speciell kunskap för att lyckas skapa god ljudisolering.

Vill man åstadkomma bra ljudisolering för att kunna spela musik med höga ljudnivåer eller elförstärkt musik måste man bygga rum i rum, med andra ord en flytande konstruktion eller ett flytande rum. Principen är att ha två ljudisolerande skal som inte får ha någon kontakt med varandra.

Det inre rummet konstrueras med speciella vibrationsdämpare på vilka golvet byggs och som i sin tur sedan väggar och tak står på. Flytande rum bör byggas med minst tre lager gips och isolering. Genomföringar för ventilation och el måste göras med speciella ”knep” för att inte ljudläckage ska uppstå. Dörrar och tätning runt dörrkarm innebär också en kritisk punkt för ljudisoleringen.

Rumsakustik

Rumsakustik beskriver klangbalansen i rummet. Bra rumsakustik kan åstadkommas på många olika sätt men grundprinciperna är enkla och relativt få.

Man ska undvika hårda parallella ytor. Det innebär att ett rektangulärt rum ska ha två ljudabsorberande väggar i vinkel med varandra och ljudabsorption i taket.

Tjockleken på ljudabsorbenter avgör vilket frekvensområde som dämpas. Ett större avstånd mellan ljudabsorbent och vägg dämpar lägre frekvenser medan en tunn absorbent som sitter direkt på väggen endast dämpar mycket höga frekvenser.

I rum där man spelar musik alstras ofta mycket bas och för att få en jämn klang i rummet krävs att ljudabsorptionen får ta mycket plats. I inspelningsrum kan man utveckla detta och dela upp rummet i tre delar: en klangrik del, en halvdämpad del och en dämpad del. Genom olika perforeringsgrader i ytskikten kan man åstadkomma en mycket god klangbalans.

I ett kontrollrum är mängden absorption direkt avgörande för klangbalansen. Interferens och stående vågor undviker man enklast genom rätt ljudabsorberande material på rätt plats. Val av ytskikt påverkar akustik och lyssning. Inspelningsrum behöver behandlas individuellt beroende på rummets utformning och användningsområde.

Vill man kunna arbeta parallellt i kontrollrum, mixerrum eller redigeringsrum kanske man behöver flytande konstruktioner även för dessa utrymmen. Det finns många ytterligare svårigheter att tackla vid studiobygge, bl.a. glasrutor för genomsikt och genomföring av kablage mellan rum för att nämna några.

Krav på bra luftomsättning och tyst ventilation kan låta som en omöjlighet men vi har lösningar även för detta. Vikten av detaljarbete och noggrannhet är mycket stor när man bygger denna typ av känsliga utrymmen och därför är ritningar och byggnadsbeskrivningar ofta en nödvändighet för att säkerställa kvalitet och för att kunna kvalitetsbesiktiga utförandet

 

Ljudisolerat kontrollrum