Skip to content

Sveriges Radio

Sveriges Radio - Studioprojekt med akustik

På Sveriges Radio och i radioproduktioner är ljudet förstås en mycket viktig punkt. Under detta projekt med SR så omformades och förbättrades akustiken i studiorna, mixerrummen och entrén för att skapa helt nya ljudmöjligheter i lokalen.

Från radiohuset, i Stockholm, sänder Sveriges Radio statlig radio, radio och musikprogram. Radions betydelse och påverkan är än idag mycket stor – att förmedla en ljudbild och en känsla, berätta en historia eller sprida information bara med hjälp av röster, musik och andra ljudeffekter. Detta kräver mycket av rummets akustik. Studios och mixerrum måste ha hög taluppfattning i starkt ljud från omgivningen, så rösten och budskapet ska bryta igenom bruset både i lokalen, men även för att kunna uttydas i lyssnarens radio, med alla dennes omgivningsljud. Tydligheten är alltid en stark utgångspunkt, som är var av vikt att sträva efter under arbetets gång.

En radiostudio kräver en ständig ombytlighet och måste därför vara mycket anpassningsbar. Ljudbilden och rummet måste vara funktionella många olika situationer ¬– allt från intervjuer, nyhetssändningar och radioteater. Det viktigaste verktyget är mikrofonerna – som måste vara anpassade för den höga prestanda som radiomediet kräver.

Projektet fokuserade på utformning och arbete med radiohusets studios, mixerrum och entrén. Arbetet med merparten av alla studios resulterade i god hörbarhet och därför också ett bra produktionsvärde som hjälper Sveriges Radio att ideligen skapa radioprogram av god kvalitét.

KUND: Sveriges Radio

TYP AV UPPDRAG: Akustiskkonsultation

PROJEKTSTART: 1985

PROJEKTSLUT: 2015

ÖKAT VÄRDE: God hörbarhet

KONTAKTPERSON: Bengt Wahlöf